home english harta site-ului contact search
Printeaza pagina Adauga pagina la favorite Trimite pagina pe e-mail

home



Despre Pensiile Facultative

De ce este necesară reforma pensiilor?

Cel mai uşor aflăm răspunsul la această întrebare privind în jurul nostru, la bătrânii care îşi numără cu grijă banii la intrarea în farmacie sau în piaţă, şi pentru care, din nefericire, nu există speranţe de mai bine.

Criza din sistemul actual de pensii are mai multe cauze:

  1. Natalitate în scădere = mai puţini contribuabili
  2. O persoană activă susţine un pensionar
  3. Cei care plătesc impozite, deci şi dvs., nu pot influenţa în nici un fel ceea ce se întâmplă cu banii lor
Pensiile private facultative

Fondul de pensii facultative trebuie autorizat de ASF dupa autorizarea administratorilor si a prospectului schemei de pensii facultative.

Aderarea la un fond de pensii facultative este o optiune individuala.

Contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii facultative.

Cine poate deveni participant la un fond de pensii facultative

Participantul la un fond de pensii facultative este angajatul, functionarul public sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta, potrivit legii, persoana care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, membrul unei societati cooperative potrivit Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, precum si alta persoana care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole, care adera la un fond de pensii facultative si care contribuie sau/si in numele careia s-au platit contributii la un fond de pensii facultative si are un drept viitor la o pensie facultativa.

Contributia la un fond de pensii facultative

Contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii facultative.

Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator sau, dupa caz, de catre participant, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.

Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative, este deductibila pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro, intr-un an fiscal.

Pentru angajator, suma platita de acesta este deductibila, la calculul profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand, pentru fiecare participant, echivalentul in lei a 400 euro, intr-un an fiscal.

Cum poate primi pensia un participant  

Dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:

  • a) participantul a implinit varsta de 60 de ani;
  • b) au fost platite minimum 90 de contributii lunare;
  • c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de ASF.
  •  

    ^ Sus

     

     

     

    Info Line

    as

    Vreau sa ma informez Vreau sa ma informez

    sad

     Noutati

    Vezi toate noutatile

    termeni si conditii © Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.